Controlar la hipertensió et pot salvar la vida

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món, especialment als països de renda mitjana i alta.

Aquesta mortalitat és potencialment evitable, ja que les malalties de l’aparell circulatori comparteixen diferents factors de risc, alguns dels quals són modificables, com ara la hipertensió, la hipercolesterolèmia, la diabetis, l’obesitat o l’estrès. La hipertensió és la principal causa d’infarts de miocardi i de malatia vascular cerebral.

La tensió arterial és la força que exerceix la sang contra les parets dels vasos (artèries) en ser bombada pel cor. La pressió arterial està determinada tant per la quantitat de sang que el cor bomba com pel grau de resistència al flux de la sang en les artèries. Quanta més sang el teu cor bombegi i com més estretes estiguin les teves artèries, major serà la teva pressió arterial. Les primeres conseqüències de la hipertensió les pateixen les artèries, que s’endureixen a mesura que suporten la pressió arterial alta de manera contínua, es fan més gruixudes i pot veure’s dificultat al pas de sang a través d’elles. Aquest mal en les parets dels vasos sanguinis afavoreix que es dipositin colesterol i triglicèrids en elles. 

Una de les característiques d’aquesta malaltia és que no presenta uns símptomes clars i aquests poden trigar molt de temps a manifestar-se. No obstant això, constitueix el factor de risc cardiovascular més prevalent.

La hipertensió és una patologia tractable, però la seva falta de control pot desencadenar complicacions greus, com ara l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca o l’ictus.

Quines són les seves causes?

Si bé encara no es coneixen les causes específiques que provoquen la hipertensió arterial, sí s’ha relacionat amb una sèrie de factors que solen ser presents en la majoria de les persones que la sofreixen. Convé separar aquells relacionats amb l’herència genètica, el sexe o l’edat, i per tant poc modificables, d’aquells altres que es podrien canviar en variar els hàbits i l’ambient en el qual viuen les persones, com l’obesitat, la sensibilitat al sodi, el consum excessiu d’alcohol, l’ús d’uns certs fàrmacs i un estil de vida molt sedentari.

Si heu vingut a la farmàcia us sonaran aquests termes:

Hipertensió primària

Es denomina hipertensió essencial o hipertensió primària a la pressió arterial alta (més de 140/90 mmHg) sense una causa recognoscible. 

Hipertensió secundària

És la pressió arterial alta provocada per una altra afecció mèdica. La hipertensió arterial secundària pot ser causada per malalties que afecten els ronyons, les artèries, el cor o el sistema endocrí.

Quins són els símptomes als quals haig d’estar pendent?

Hi ha símptomes inespecífics, com les cefalees, que ajuden a detectar-la perquè posen en alerta al pacient que decideix anar al metge o acudir a la farmàcia al fet que els prenguin la tensió. 

En altres ocasions es descobreix arran de la presència de maldecaps freqüents, hemorràgies nasals espontànies, sensació d’inquietud, nerviosisme, etc. i, de forma menys freqüent, per mal de cap intens, sensació de fredor i angoixa, palpitacions i tremolor.

Quan aquests símptomes ocorren al costat d’una elevació important de les xifres de tensió arterial, es diu crisi hipertensiva.

Claus per mantenir uns nivells de tensió arterial adequats

La tensió arterial té dos components:

  • Tensió sistòlica: És el número més alt. Representa la tensió que genera el cor quan bombeja la sang a la resta del cos.
  • Tensió diastòlica: És el número més baix. Es refereix a la pressió en els vasos sanguinis entre els batecs del cor.

La tensió arterial alta es classifica com:

  • Òptima < a 120/80 mmHg.
  • Normal: de 120/80 a 129/84 mmHg.
  • Normal alta: de 130/85 a 139/89 mmHg.
  • Estadi 1 d’hipertensió: de 140/90 a 159/99 mmHg.
  • Estadi 2 d’hipertensió: de 160/100 a 179/109 mmHg.
  • Estadi 3 d’hipertensió > de 180/110 mmHg.

*La tensió arterial es mesura en mil·límetres de mercuri (mmHg). 

I tu ja saps com és el teu nivell de tensió arterial? Portes un control?

Amb aquest post esperem que hagis après una mica més sobre aquesta patologia tan comuna. Et convidem a visitar-nos a la farmàcia i et farem controls periòdics per a evitar malalties de risc cardiovascular.

Open chat
Et podem ajudar?
Hola! 👋 Et podem ajudar?