La Flora Vaginal: Equilibri i Salut en Cada Etapa de la Vida

La flora bacteriana és el conjunt de microorganismes que conviuen en un determinat hàbitat. Està formada principalment per bactèries, tot i que també hi ha virus, protozoos i llevats. Les bactèries principals de la flora vaginal són els Lactobacillus, els més abundants són: L.crispatus, L.jensenii, L- casei i L. iners. 

La flora vaginal varia en funció de l’edat de la dona. A la infància està formada pels microorganismes de la pell i de l’intestí.  A partir de la pubertat, degut a l’aparició dels estrògens, augmenta la població de Lactobacillus que actúen com a barrera protectora gràcies al pH àcid que generen.

Font: El Farmacéutico

Els lactobacillus vaginals disminueixen ràpidament abans i durant la menstruació degut al augment del pH vaginal, això pot provocar el creixement de bactèries nocives provocant malalties com la vaginosis bacteriana o vulvovaginistis candidiàsica.

A partir de la menopausa es produeix una reducció de la població de Lactobacillus degut al canvi hormonal i la flora vaginal es composa de microorganismes de la pell i de l’intestí, com a la infantesa. És en aquesta etapa on es produeixen amb més freqüència vaginitis, sequetat vagina i infeccions urinàries.

La composició de la flora vaginal es veu afectada per factors  interns i externs  com l’estrès, l’obesitat, la diabetis, els tractaments anticonceptius, la ingesta d’antibiòtics… L’alteració de la flora rep el nom de disbiosi.

Quan es produeix una disbiosi és necessari  reequilibrar la flora i això es fa  amb la ingesta de productes prebiòtics i/o probiòtics.

Mantenir un equilibri saludable de la flora vaginal és fonamental per prevenir malalties i garantir el benestar general en totes les etapes de la vida. És important entendre com els canvis hormonals i diversos factors externs poden afectar la composició de la flora vaginal. Davant de qualsevol signe de disbiosi, com ara infeccions recurrents o sequetat vaginal, és essencial actuar per reequilibrar la flora.

Consulta’ns obtenir assessorament sobre l’ús de productes prebiòtics i/o probiòtics, i adopta hàbits saludables que afavoreixin un entorn vaginal equilibrat. Cuida la teva flora vaginal per mantenir una bona salut ginecològica!

Compartir a
Open chat
Et podem ajudar?
Hola! 👋 Et podem ajudar?